Zet uw projectmanagement op de rails

Leestijd: 3 minuten

IIn een wereld waar bedrijfsvoering steeds complexer wordt, is het vinden van eenvoudige, effectieve managementtools essentieel. De Stoplichtmethode, ontwikkeld door Jelmer Siekmans van Waardefabriek, biedt precies dat: een heldere, gestructureerde manier om de voortgang van projecten binnen jouw organisatie, afdeling, of team bij te houden.

Wat is de Stoplichtmethode?

De Stoplichtmethode is een krachtig visueel instrument dat de kleuren van een stoplicht — groen, oranje, rood — benut om de status van diverse projecten of taken aan te duiden. Groen staat symbool voor ‘waarde’, oranje vertegenwoordigt ‘geloof’, en rood waarschuwt voor een ‘crisis of achterstand’. Deze benadering maakt het voor teams mogelijk om snel te pinpointen waar ingegrepen moet worden en stimuleert regelmatige voortgangsrapportages.

Bij het toepassen van deze methode worden de taken of onderwerpen die gerelateerd zijn aan elk thema door het team zelf beoordeeld. De voortgang wordt als volgt gekwalificeerd: niets gedaan is 0%; enige beweging en voltooiing van deeltaken leidt tot 30%; als er geloof is in de oplossing en het lijkt opgelost, wordt dit aangeduid met 80%; en wanneer er documentatie is en de taak naar ieders tevredenheid is voltooid, bereikt het 100%.

Hoe deze methode werkt


  1. Kies thema’s: bepaal de thema’s die relevant zijn voor jouw organisatie of project.
  2. Definieer onderwerpen: onder elk thema vallen specifieke onderwerpen of taken, die kunnen worden toegewezen aan teamleden.
  3. Stel haalbare doelen: zorg ervoor dat voor elk onderwerp wekelijks vooruitgang kan worden geboekt.
  4. Gebruik het rapportageblad: het rapportageblad biedt een overzicht van de voortgang van elk thema en onderwerp.
Overzicht van thema’s en onderwerpen

Waarom deze methode werkt


  • Eenvoud: de Stoplichtmethode is intuïtief en gemakkelijk te begrijpen.
  • Focus op voortgang: door wekelijkse updates blijft er voortdurende beweging in projecten.
  • Visueel overzicht: de methode biedt een helder overzicht van de status van projecten.
Forecast Stoplicht
Visuele forecast

Ervaar deze projectmanagement methode zelf

Probeer onze Stoplichtmethode zelf uit. Download ons voorbeeldbestand en pas het aan voor je eigen organisatie, afdeling of team. Ervaar binnen een maand de effectiviteit van de Stoplichtmethode. En als je extra hulp nodig hebt, nodig je ons uit voor een gratis diagnose. We helpen je graag bij het op- en inzetten van deze methode.


Wil je zelf aan de slag met je team, afdeling of organisatie?

Vul onderstaand formulier in en download de Stoplicht methode als Excel (XLSL). Na een maand vernemen we graag wat de methode je heeft gebracht.


Wil je dat wij een eerste opzet maken?
Vraag dan een (gratis) diagnose aan